您好,欢迎来到测品娱乐。
搜索
您的当前位置:首页广东省广州市番禺区2020-2022年中考英语一模试题分类汇编:阅读单选(含解析)

广东省广州市番禺区2020-2022年中考英语一模试题分类汇编:阅读单选(含解析)

来源:测品娱乐
广东省广州市番禺区

2020-2022年中考英语一模试题分类汇编

阅读单选

2022年广东省广州市番禺区中考一模英语试题

三、阅读单选

He was there every morning, sitting still on the front steps of his house. In the morning light, I could see the shadows that were etched (蚀刻) deep within the lines around his eyes.

Each morning I walked this route with my daughter to her school. We were new to the neighborhood so I didn’t know many of my neighbors. On one beautiful auturnn morning, as we passed his house, my daughter called out to him, “Hi, Mr. Man!” Always the outgoing child, I wasn’t surprised at her enthusiasm (热情). But her cheerfulness soon faded when the man didn’t look at her and say “Hi” back.

As we continued on our walk to school, my daughter asked why the man didn’t want to say hi to her. Because I didn’t have an answer, I said simply, “Maybe he is having a bad day.” Later I knew that Bob lost his wife in a car accident.

A few days later, as we approached Bob’s house on our way to school, my daughter called out “Hi, Mr. Man!” and as usual, he didn’t answer. But then she ran onto his front garden and picked up a beautiful red auturnn leaf. She continued up one step and handed it to him. I held my breath.

As she skipped back to me, she said, “See you tomorrow, Mr. Man!” This time, he made a reply. In a soft gentle voice, he thanked her and said, “See you tomorrow.”

From then on, Bob and my daughter exchanged greetings each morning. Our friendship with Bob continued for many years. But, the sweetest day was when Bob attended my daughter’s high school graduation. Bob gave my daughter a gift—a book on recognizing various plants and trees. There, collected in the pages that described an oak tree, was the leaf my daughter had given to Mr. Man when they met. He had dried and pressed it and kept it all these years. 26.What puzzled the girl? A.The cause of the man’s sadness. C.The man’s sitting still on the steps.

B.The shadows in the man’s eyes. D.The man’s not answering her greeting.

27.The underlined word “faded” in paragraph 2 probably means ________. A.continued

B.improved

C.increased

D.disappeared

28.How did the writer feel when her daughter gave the red leaf to the man? A.She was nervous about what would go on. B.She was proud of her daughter. C.She felt happy to see the changes of the man. D.She felt it strange to do so.

29.Why did Bob keep that little red leaf? A.It was a reminder of his painful days. C.It was care and kindness from the girl.

Cultures across the world have different ways for people to greet one another. In New Zealand, they bump noses! The goal of these actions is to make others feel welcome. However, some people would rather say hello orally. They don’t like being touched. Neither does the sensitive plant. Some people keep the sensitive plant as a houseplant because of its interesting behavior. When you touch the leaves of the sensitive plant, it releases (释放) water from its leaves and stalks. As water runs to the plant’s base, the leaves close and the stalks droop. This causes the plant to look wilted (枯萎)!

The sensitive plant draws back from physical contact because it doesn’t want you to touch it, of course! Just like people, this plant sends physical signals that you should leave it alone. This reaction to touch is a defense system. Many animals and insects eat plants, so the sensitive plant learned to move to scare away predators (捕食者). Frightened by the sudden wilting, hungry animals move away to find a different plant to cat. Additionally, wilted plants don’t look mouth-watering. This encourages other nearby predators to look for their dinner elsewhere.

If you touch the sensitive plant and it wilts, have no fear! It’s still a healthy plant. After a few minutes, it will send water back to its leaves and stand straight up again. However, it takes lots of time for the sensitive plant to refresh itself. Don’t touch the plant just to watch it wilt. It may seem like fun, but it’s not fun for its refreshment.

It’s always important to pay attention to the body language of plants, animals, and other people! We should never want to make other living things uncomfortable, and especially not for our own entertainment.

30.What’s the main purpose of writing paragraph 1? A.To introduce the cultures across the world.

B.To list the actions that can make others feel welcome. C.To compare different ways for people to greet one another. D.To lead readers to make a connection between people and the plant. 31.We can infer that the sensitive plant may be also called _________. A.forget-me-not

B.touch-me-not

C.rose of sharon

D.daughter of wind

B.It stood for the girl’s coldness. D.It showed his rich knowledge of trees.

32.The sensitive plant’s interesting behavior is actually a way to _________. A.protect itself

B.entertain itself

C.attract animals

D.kill animals

33.In the writer’s view, _________. A.watching the sensitive plant wilt is fun B.we should treat other living things kindly

C.body language doesn’t help us know each other better D.it’s a good idea to keep the sensitive plant as a houseplant

Chicken eggs are just thin shells (壳) made of mineral (矿物), but you may be surprised how strong they are. What you need *Four eggs *A bowl *A pen *Scissors or a knife *A piece of paper *Some books What to do ① Use the scissors or knife to break a hole in the small end of each egg. Empty out what’s inside into the bowl. Wash and dry the shells. ② Draw a fine line around the widest part of each egg. Break away the shell between the line and the hole slowly. ③ put shells in a square at the four comers of the piece of paper, with the round end of the egg on top. ④ Place books gently onto the four egg shells one after another, and see how many books you can add before the egg shells break down!

What happened The strength of an eggshell lies in its shape. It’s like a 3D arch (拱形) or dome, which is one of the strongest shapes. The shape of the eggshell spreads pressure all over the whole egg rather than at one point. In fact, the shape of the egg hell is seen in many types of architecture, including doorways and large windows. The strong walls of the shell will support the weak point. At right conditions, the thin eggshell can even hold up 20kg weight! 34.The main purpose of the passage is to ________.A.show that eggshells are strong B.learn how to break eggshells

C.find out different kinds of eggshells

D.test what eggshells are made of

35.Picture ________ is the right way to practice Step 3. A.

B.

C.

D.

36.From the passage, we know that the eggshell is strong because ________. A.the material of eggshell is special C.it spreads pressure to the whole egg

Being a teenager can be challenging, but it can also be exciting. You’re becoming more independent and making decisions for yourself. You are also learning to take risks and solve problems better. And changes are happening throughout your body, even in your brain.

The changes in your brain are influencing how you develop into an adult. Imagine the structure(结构)of your brain is like a big road map. Lots of roads lead to different destinations(目的地). When you were a child, as you learnt new things, your brain created more and more roads to different destinations. By the time you become a teenager, many different roads lead to the most important places on the map. Now your brain's job is to make that map more efficient.

As a result, your experiences as a teenager actually influence the way that your brain develops. If you spend hours playing video games, what skills do you use? You learn to see something with your eyes and respond to it with your hands. As you develop those skills, your brain is making sure that the roads leading to them are especially fast and efficient. So, your video-game playing could be preparing you for a career such as a pilot.

This is a great time for you to practice new skills and discover what you're good at and try what you love doing. Go out and try different activities, and stick to them if you think they’re useful. Remember that with everything you do, you’re shaping your brain for the future. 37.What happens as children learn new things? A.Their brains make the maps more efficient. B.The structures of their brains are like big road maps. C.Their brains create more roads to different destinations. D.Many different roads lead to the most important places. 38.What does the underlined word “it” in Paragraph 3 refer to? A.Your brain.

B.Something you see. C.Your skill.

D.Something you learn.

B.it puts the pressure at one point D.the weak point supports the strong ones

39.What’s the writer’s advice for teenagers? A.Teenagers should learn to be more independent. B.Teenagers should work harder and more efficiently.

C.Teenagers should play more video games in order to be a pilot.

D.Teenagers should experience more and stick to the useful activities. 40.Which would be the best title for the passage? A.Making Decisions for Yourself. C.Ways of Changing Your Brain.

B.Developing Your Brain for the Future. D.Changes Happening in Your Brain.

2021年广东省广州市番禺区中考一模英语试题

三、阅读单选

Peking Opera (Beijing Opera) is one of the most ancient forms of drama in the world. The roles in it were Sheng, Dan, Jing, Mo, Chou, Wuhang, and Longtao during its early age. But with the development of Peking Opera, there are four main roles in it today: Sheng, Dan, Jing and Chou.

Sheng Men RolesSheng is the man role in Peking Opera, which can be divided into Laosheng, Wusheng, Xiaosheng and Wawasheng. Laosheng is the middle aged or older man who is decisive and honest. Hongsheng, a type of Laosheng, has a red face. There are only two roles known as Hongsheng. One is Guan Gong and the other is Zhao Kuangyin. Wusheng is the young general skilled in martial arts (武术). Xiaosheng is clean-shaven (没有胡须的) and handsome. Wawasheng is the child’s part. Dan Women RolesDan is the woman role that can be divided into different types- Laodan, Qingyi, Huadan, Wudan and Caidan. Laodan plays the old and clever woman. Qingyi is the main woman role. Huashan, a type of Qingyi, was created by Mei Lanfang, who played an important role in shaping Peking Opera. Huadan is the lively and unmarried woman role. Wudan characters are women skilled in martial arts. Caidan is the clown (小丑) in funny plays and comedies. Jing Face-painted Men RolesA Jing role is an important man character with attractive look and high social position. The main types of Jing are Tongchui, good at singing and usually a general; Jiazi, good at acting with less singing; and Wujing, a role skilled in martial arts and acrobatics (杂技). Chou Comedy RolesChou is the comedy role in Peking Opera. There is Wenchou who speaks, acts and sings, and Wuchou who speaks and fights. What makes this type of face painted role special is a small patch (块) of white chalk around the nose. One of the famous roles is the Monkey King, who has a special position in the hearts of all who are interested in Chinese opera. 26.The passage is mainly about ________.A.the roles in Peking Opera B.the development of plays

C.different forms of dramas D.the history of Peking Opera

27.________ belong to the same role type in Peking Opera. A.Wujing and Huadan C.Laosheng and Laodan

B.Tongchui and Jiazi D.Qingyi and Wuchou

28.Which of the following statements is true according to the passage? A.Mei Lanfang created a type of Qingyi Hongsheng.

B.Zhao Kuangyin and Guan Gong are two roles known as Xiaosheng. C.The Monkey King has a special position among Chinese Opera fans. D.Wusheng is the middle-aged or older general skilled in martial arts.

Earthquake rescue robots have experienced their final tests in Beijing. Their designers say with these robots, rescuers will be able to buy more time to save lives during an earthquake.

This kind of robot looking like a helicopter is a flying robot. It’s about 3 metres long, and it took about 4 years to develop the model. Its main functions are to collect information from the air, and send goods of up to 30 kilos to people trapped by an earthquake. It has a high-definition 360-degree panoramic (全景的) camera. It can work day and night and is also able to send the latest pictures from the quake area.

Dr. Qi Juntong, a researcher at Chinese Academy of Sciences, said, “The most important feature of this flying robot is that it doesn’t need a distant control. We just set the destination information on it, and then it takes off, and lands by itself. It flies as high as 3,000 metres, and as fast as 100 kilometres per hour.”

This robot has a different function—it can change as the environment changes. Its main job is to search for any signs of life in places where human rescuers are unable to go. As well as a detector (探测器) that finds victims and detects poisonous gases, a camera is placed in the 3-metre-long robot, which can work in the dark. Another use for the rescuers is the supply part, with its 10-metre-long pipe, people who are trapped in the ruins will be able to get supplies including oxygen and liquids.

Experts have said that the robots will enter production and serve as part of the national earthquake rescue team as soon as possible.

29.According to Dr. Qi Juntong, what makes this robot mainly different from the others? A.It has more functions. C.It has more advanced cameras. information.

30.What does the underlined word “which” in Paragraph 4 refer to? A.A camera.

B.A detector.

C.A rescuer.

D.A supply.

B.It is tall and has a special shape. D.It can work by itself once given the

31.What can we learn about this robot from the passage?

A.It is carried by the helicopter. C.It weighs about 30 kilos.

32.What is the passage mainly about? A.What the robot looks like. C.How the robot is made.

B.It is a machine with a length of 10 metres. D.It hasn’t been put into production so far.

B.An introduction to a robot. D.Information about earthquakes.

When I was nine years old, I loved to go fishing with my dad. But the only thing that wasn’t very fun about it was that he could catch many fish while I couldn’t catch anything. I usually got pretty upset and kept asking him why. He always answered, “Son, if you want to catch a fish, you have to think like a fish”, I remember being even more upset then because, “I’m not a fish!” I didn’t know how to think like a fish. Besides, I reasoned, how could what I think influence what a fish does?

As I got a little older, I began to understand what my dad really meant. So, I read some books on fish. And I even joined the local fishing club and started attending the monthly meetings. I learned that a fish is a cold-blooded animal and therefore is very sensitive to water temperature. That is why fish prefer shallow water to deep water because the former is warmer. Besides, water is usually warmer in direct sunlight than in the shade. Yet, fish don’t have any eyelids and the sun hurts their eyes...The more I understood fish, the more I became effective at finding and catching them.

When I grew up and entered the business world, I remember hearing my first boss say, “We all need to think like sales people.” But it didn’t completely make sense. My dad never once said, “If you want to catch a fish you need to think like a fisherman.” What he said was, “You need to think like a fish.” Years later, with great efforts to promote long term services to people much older and richer than me, I gradually learned what we all need is to think more like customers. It is not an easy job. I will show you how in the following chapters. 33.Why was the author upset in fishing trips when he was nine? A.He could not catch a fish.

C.His father did not teach him fishing. 34.What did the author’s father really mean? A.To read about fish.

C.To understand what fishermen think.

B.To learn fishing by oneself. D.To study fishing in many ways. B.His father was not patient with him. D.He could not influence a fish as his father did.

35.According to the author, fish are most likely to be found ________. A.in deep water on sunny days C.in shallow water under waterside trees

B.in deep water on cloudy days D.in shallow water under direct sunlight

36.After entering the business world, the author found ________. A.it easy to think like a customer

B.his first boss’s sales ideas reasonable

C.his father’s fishing advice inspiring

D.it difficult to sell services to poor people

Imagine a vegetable garden that everyone can reach: one you don’t have to bend down to weed, that can follow the sun around in a small backyard and that won’t take up too much space. “Impossible!” you say think-again! A group of people living in suburb came up with a creative way to garden in small space.

They all love growing vegetables but not everyone could do that when they just had conventional vegetable garden. To solve the problem, they added a movable vegetable patch (小块菜地). They turned an old hospital bed into a garden on wheels. The bed can be raised and lowered so everyone, including people in wheelchairs, can enjoy working in the garden. Their local greengrocer provided some containers, where they planted their vegetables. This perfect garden can be easily wheeled around to follow the sun!

It is a great activity for Michelle, Marianne, Shelly, Jimmy and Ashley, who have a disability and are supported in their homes by people employed by the Department of Human Services. The garden is a joy to everyone and provides the vegetables for a lot of cheap and nutritious meals. “Our garden is coming along well,” says Michelle.

“We’ve been eating lots of salad items lettuce, cucumbers, spring onions. Everyone loves them. Unfortunately, the strawberries were a failure. I think it was a bit too hot in the pots for them. We have plans for a potato crop next year, grown on newspapers and covered with straw and sheep manure. It is a very ‘no-dig’ way to grow them.”

37.What does the underlined word “conventional” in Paragraph 2 mean? A.Traditional.

B.Special.

C.Real.

D.Large.

38.What is the most obvious advantage of the new garden? A.It can save energy. C.It is quite cheap.

B.It is environmentally friendly. D.It can be easily offered.

39.Why may disabled people especially love the new garden? A.Because it offers a new career to them. B.Because it brings them a lot of pleasure. C.Because it encourages them to help other people. D.Because it helps them make some money. 40.What can we learn from the passage?

A.People need to get more fresh and cheap vegetables. B.It’s a joy for people to be in close touch with creative gardens. C.People want to make the best use of waste and old materials.

D.It’s necessary for disabled people to eat vegetables planted by themselves.

2020年广东省广州市番禺区中考一模英语试题

三、阅读单选

I am a music store owner. One day, when I was cleaning the instruments in my store, I saw an old man come in. “Is 77 too old to learn the banjo(班卓琴)?” he asked.

“You can learn to play it well,” I replied, holding back my doubts. My mind told me I was giving false encouragement. I passed him the teaching schedule, the available time and the information that he would need. To my surprise and joy, the old man, Carl, began banjo lessons three days later with my most patient teacher.

With nothing to do at home but practice, Carl made surprising progress. After breakfast he practiced for his required half an hour. While waiting for lunch he picked up his banjo again for just a couple of minutes. Since TV was difficult for him to see and hear, he often played the banjo in the evenings. Carl was always early for lessons so it was a surprise that he didn’t arrive one Tuesday.

The next morning I listened to the answering machine with sadness. “Carl’s in hospital,” the voice recorded.

Two months later, I shared the newspaper obituary with the banjo teacher. We both felt sad for losing a surprisingly clever banjo student.

Several months later, a woman came into the store carrying a plant. “This is for Carl’s banjo teacher,” she said. “I’m his wife, Mary.”

“Why did Carl want to play the banjo?” I asked. Mary took a deep breath and let it out slowly. “Carl was at a show when he was 10 years old. He came close to the stage to watch the performers. When they were packing up their instruments, the banjo player said to Carl, ‘You want to see this up close?’ Carl climbed up on the stage and from then on he wanted to play the banjo.” Carl had waited 67 years to realize a dream! Mary gave the plant to Carl’s banjo teacher. “Thank you for the best six months of his life,” she said.

26.From the first 2 paragraphs, we can know the author ______________. A.gave Carl some help C.was sure of Carl’s ability

27.How did Carl learn to play the banjo well? A.By following the best teacher. C.By asking his wife to help him.

B.By working hard. D.By teaching himself B.refused Carl indirectly D.taught Carl in person

28.The underlined word “obituary” in Paragraph 5 means a notice announces ________. A.a gift for somebody C.a piece of good news

B.somebody is needed D.somebody has died

29.In what order did the following events take place? a. Mary gave a plant to Carl’s banjo teacher.

b. Carl began his banjo lessons with the banjo teacher.

c. Carl was in hospital.

d. Carl made surprising progress.

e. The music store owner shared the newspaper obituary with the banjo teacher. A.abcdc

B.abdec

C.bdcea

D.bdeac

30.Why did Carl want to learn the banjo? A.To be a banjo performer. C.To make his wife happy.

According to legend, tea was first discovered by the Chinese emperor and inventor Shenong in 2737 B.C.. It is said that the emperor liked his drinking water boiled before he drank it, so that was what his servant did. One day, on a trip to a distant place, he and his army stopped to rest. A servant began boiling water for him to drink, and a dead leaf from the wild tea bush fell into the water. It turned brown, but it was unnoticed and presented to the emperor anyway. The emperor drank it and found it very refreshing. and tea came into being.

The origin of tea as a medicine for staying awake is unclear. China is considered to have the earliest records of tea drinking, with recorded tea use in its history dating back to the first millennium (千年) B.C.The Han Dynasty (206 B.C.—220 A.D.) used tea as medicine. The use of tea as a drink for pleasure on social occasions dates from the Tang Dynasty (618—907 A.D.).

The Tang Dynasty writer Lu Yu's (729- -804 A.D.) Cha Jing is an early work on the subject. According to Cha Jing writing, around 760 A.D, tea drinking was very popular. The book describes how tea plants were grown and how the leaves were processed. It also describes how tea was developed. The book also discusses where the best tea leaves were produced.

At this time in tea's history, the nature of the drink and style of tea preparation were quite different from the way we experience today. Tea leaves were processed into the forms of cakes. The dried teacake, generally called brick tea was placed in a stone mortar (臼). Hot water was added to the powdered teacake and then enjoyed as a hot drink. 31.From the first paragraph, it can be inferred that ______________. A.Shennong's servant first discovered tea leaves B.tea came into being only by accident C.the emperor was angry at his servant's work D.the emperor won the battle after drinking tea 32.What docs the underlined \"it\" in Paragraph 1 refer to? A.The water.

B.The wild tea bush. C.The medicine.

D.The teacake.

B.To have his dream come true. D.To make best use of the six months.

33.What was tea probably used for in the Han Dynasty? A.Keeping one pleased.

B.Making one feel comfortable.

C.Dealing with illness.

34.What can you find in Cha Jing? A.How to plant tea plants. C.How to store the tea.

35.What's the best title for the passage? A.Away to prepare tea C.The early history of tea

D.Helping one stay relaxed.

B.How to make teacake.

D.How to tell different kinds of tea.

B.The person who discovered tea first D.The nature of tea

A British man has learned the skills needed to perform Beijing Opera, making the audience enjoy his lively performance of the Monkey King.

Ghaffar Pourazar, born in Iran, said he had been a big fan of Bruce Lee since he was a child and was full of interest about China. In 1993, he happened to watch Beijing Opera performed in London by professionals from Jingju Theatre Company of Beijing. Ghaffar said he fell in love with the beautiful voices, colorful costurnes, excellent shows and so on. So after one year, he arrived in China alone and became a student of Beijing Opera at a Beijing school.

At the age of 32, he had to learn with teenage students every day, starting from the most basic training of the legs and waist. At the time, he was mostly troubled by the dialogue in Beijing Opera. To him, it was the biggest problem. But he never gave up.

Four years later, he began to learn to perform the Monkey King, a traditional character from the Chinese classic story Journey to the West. He said he arrived at the workroom an hour earlier than other performers and also bought books and CDs to better understand the character.

Ghaffar today is not only good at speaking Beijing dialect ( 方言) but has also built a fame for Beijing Opera. He once got a top international prize for performing the Monkey King.

To help more people enjoy Beijing Opera, Ghaffar often teaches the traditional art form in schools in the United States, Britain and other countries. When he found that the language was difficult to understand, he started to translate Beijing Opera song lyrics. Ghaffar took a group of actors to perform 66 times in a month and a half in the United States. He also took a 48-member team to perform in Malaysia. In the past 10 years, he has performed in more than 400 shows. 36.In the year of 1994, Ghaffar began to ________________. A.learn Beijing Opera in Beijing C.make friends with Bruce Lee

B.take an interest in China D.act the part of the Monkey King

37.Why did Ghaffar buy books and CDs about Journey to the West? A.To learn the dialect. C.To translate song lyrics.

B.To teach the traditional art form. D.To know more about the Monkey King.

38.It can be inferred from the passage that Ghaffar ___________________. A.is successful in performing Beijing Opera

B.has witen some books about Beijing Opera C.got a prize for translating Journey to the West D.doesn't need any more members in his team 39.Which of the following about Ghaffar is true? A.He felt ashamed to learn with teenagers. B.He performed 66 times in Malaysia.

C.He first watched Beijing Opera in Jingju Theatre. D.He began his opera study from the most basic training.

40.The passage is most probably from the part of ____________ in a newspaper. A.sports

Q: At recess (课间休息),I don't know what to do because all my friends are playing games I don't like or don't want to play. So I end up standing by myself at recess doing nothing. What should I do? Alex Rider, 13 A: In fact, recess was my least favorite part of the school day for Grades 1 to 5. I was never really into playing kickball. So, like you, I spent many days at recess standing alone. Take advantage of the extra time you have. I learned that reading a book is the best way to pass time, especially if it is sunny. Books are good for a lonely recess, because they take you out of your world and into another. If reading isn't your thing, then try making new friends. Some other things I would do at recess were chess and paper cutting. Those might be worth trying. Maybe the teacher who is watching over all the kids needs someone to talk to as well. Whatever you want to do, don't let your time go to waste.Johnny Hayes, 15 A: Do you believe in time travel, Alex? Because you just dragged me 40 years into the past. When I was 13, half my friends threw themselves into kickball at recess which was too vigorous ( 剧 烈 的) for me right after lunch. So, like you, I stood around a lot. Then, one day, my teacher, Susie, asked me, “What do you want to do?” I had no answer for her. But suddenly, it came to me: marbles! I asked a few friends, and they were happy to join me. Now, I'm not suggesting you play marbles, only that you consider what you feel like doing and can make you happy. And one last idea: There's no harm in trying games your friends are playing that you think you won't like. You might just surprise yourself.Philip Galanes 41.Who is asking for advice?A.Alex Rider. B.Johnny Hayes. Galanes.

42.One of Philip's suggestions is to ______________. A.read a book

B.talk to a teacher

C.Susie. D.Philip

B.business

C.culture

D.education

C.do what you feel like doing D.stand without doing anything

43.Why do Johnny and Philip mention the kickball game at their schools? A.To encourage Alex to surprise himself with a new game. B.To show they shared similar experiences. C.To encourage Alex to make use of the new game. D.To show they were good at the kickball game. 44.Who may Philip be? A.A student.

B.A doctor.

C.A teacher.

D.An adult.

45.What is the “Q&A” about? A.Science Study.

B.Teenage Problems. C.Sports World.

D.Hobbies.

答案:

2022年广东省广州市番禺区中考一模英语试题

26.D 27.D 28.A 29.C

【导语】本文是一篇记叙文。作者的女儿活泼外向,看到悲伤的鲍勃,主动打招呼,却没有得到回应。后来女儿知道鲍勃悲伤的原因,于是送给他一片红秋叶,温暖了他,从此开始了他们之间的友谊。

26.细节理解题。根据“As we continued on our walk to school, my daughter asked why the man didn’t want to say hi to her.”可知,女儿不理解为什么那个男人不想跟她打招呼,故选D。 27.词句猜测题。分析“But her cheerfulness soon faded when the man didn’t look at her and say ‘Hi’ back.”可知,那个男人没有看她,也没有对她说“嗨”,所以女儿的兴奋很快就消失了,此处“faded”的意思是“消失”,故选D。

28.推理判断题。根据“But then she ran onto his front garden and picked up a beautiful red auturnn leaf. She continued up one step and handed it to him. I held my breath.”可知,邻居发生了悲伤的事,所以面对女儿的打招呼不理会,但是女儿递给邻居一片美丽的秋叶,作者屏住呼吸,是因为不知道邻居会作何反应,接下来会发生什么。故选A。

29.推理判断题。根据“Our friendship with Bob continued for many years.”和“He had dried and pressed it and kept it all these years.”可知,是女儿的热情安慰了沉浸在悲伤中的鲍勃,鲍勃收藏的不只是那片秋叶,更是女儿是关心和善意。故选C。 30.D 31.B 32.A 33.B

【导语】本文是一篇说明文。主要介绍了世界各地不同的文化中有不同的打招呼的方式,目的是为了让人们感到自己受欢迎,有些人只喜欢口头打招呼而不喜欢被接触,而有一些敏感

植物也是一样,为了不被动物吃掉,受到触碰时会变成枯萎的样子。

30.主旨大意题。通读第一段“Cultures across the world have...This causes the plant to look wilted (枯萎)!”可知,本段先讲了人们打招呼的方式,有人喜欢身体接触,有人则不喜欢,然后过渡到植物,引出本文章的主题——植物,可见第一段的写作目的就是让读者在人与植物之间建立联系。故选D。

31.词句猜测题。根据第二段“The sensitive plant draws back from physical contact because it doesn’t want you to touch it, of course!”可知,敏感的植物会远离身体接触,当然是因为它不 想让你碰它!可见,敏感的植物也可以叫做“touch-me-not”含羞草,也就是别碰我。故选B。32.细节理解题。根据第二段“This reaction to touch is a defense system.”可知,这种对触摸的反应是一种防御系统。可见,敏感植物有趣的行为实际上是一种自我保护。故选A。 33.推理判断题。根据第三段“However, it takes lots of time for the sensitive plant to refresh itself. Don’t touch the plant just to watch it wilt.”以及第四段“We should never want to make other living things uncomfortable, and especially not for our own entertainment.”可知,敏感的植物需要很长时间来恢复自己。不要为了看它枯萎而去碰它。我们永远不应该让其它生物不舒服,尤其是为了我们自己的娱乐。可见作者呼吁我们要友善地对待身边的植物。故选B。 34.A 35.C 36.C

【导语】本文通过一个实验说明了蛋壳有多么坚硬。

34.主旨大意题。根据“Chicken eggs are just thin shells (壳) made of mineral (矿物), but you may be surprised how strong they are.”可知,本文主要讲述了蛋壳很坚硬,故选A。

35.推理判断题。根据“put shells in a square at the four comers of the piece of paper, with the round end of the egg on top.”可知,把蛋壳放在纸的四个角上,鸡蛋的圆头放在上面,结合选项,C符合句意,故选C。

36.细节理解题。根据“The shape of the eggshell spreads pressure all over the whole egg rather than at one point.”可知,蛋壳很坚硬是因为蛋壳的形状将压力分散到整个鸡蛋,故选C。 37.C 38.B 39.D 40.B

【分析】本文是一篇说明文,介绍了成为青少年是有挑战性的,也令人兴奋。你的全身都会发生变化,包括你的大脑,并详细介绍了大脑会发生的变化,建议青少年们尝试不同的活动,这样对塑造大脑以及未来的发展有好处。

37.细节理解题。根据“When you were a child, as you learnt new things, your brain created more and more roads to different destinations.”可知,大脑会开辟越来越多通往不同目的地的道路,故选C。

38.推理判断题。分析“You learn to see something with your eyes and respond to it with your

hands.”可知, 你学会用眼睛看东西,用手回应,此处it指代前文提及的“看见的事”,故选B。39.态度观点题。根据“Go out and try different activities, and stick to them if you think they’re useful.”可知,作者建议青少年应该多多经历,并坚持有用的活动,故选D。

40.最佳标题题。通读全文,可知文章主要介绍了成为青少年大脑会发生哪些变化,作者建议青少年们尝试不同的活动,这样对塑造大脑以及未来的发展有好处,故选B。

2021年广东省广州市番禺区中考一模英语试题

26.A 27.B 28.C

【导语】本文对京剧中几个主要角色做了简单的介绍。

26.主旨大意题。根据“Peking Opera (Beijing Opera) is one of the most ancient forms of drama in the world.”以及“But with the development of Peking Opera, there are four main roles in it today: Sheng, Dan, Jing and Chou.”可知,本文是在介绍京剧的几个角色。故选A。

27.细节理解题。根据小标题“Jing Face-painted Men Roles”以及“ The main types of Jing are Tongchui, good at singing and usually a general; Jiazi, good at acting with less singing;”可知,铜锤和架子在京剧中属于同一角色类型。故选B。

28.细节理解题。根据“One of the famous roles is the Monkey King, who has a special position in the hearts of all who are interested in Chinese opera.”可知,美猴王在中国京剧迷中有着特殊的地位。故选C。

29.D 30.A 31.D 32.B

【导语】本文主要介绍了一款即将投入生产的用于地震救灾的机器人。

29.细节理解题。根据第三段“The most important feature of this flying robot is that it doesn’t need a distant control...It flies as high as 3,000 metres, and as fast as 100 kilometres per hour.”可知,一旦给出信息,机器人就可以自己工作。故选D。

30.词句猜测题。根据第四段“As well as a detector (探测器) that finds victims and detects poisonous gases, a camera is placed in the 3-metre-long robot, which can work in the dark.”可知,除了能发现受害者和有毒气体的探测器外,3米长的机器人中还装有一个摄像头,可以在黑暗中工作。所以which指代的是A camera。故选A。

31.细节理解题。根据最后一段“Experts have said that the robots will enter production and serve as part of the national earthquake rescue team as soon as possible.”可知,这款机器人目前还没投入生产和应用。故选D。

32.主旨大意题。根据最后一段“Experts have said that the robots will enter production and serve as part of the national earthquake rescue team as soon as possible.”以及通读全文,可知,本文主

要介绍了一款即将投入生产的用于地震救灾的机器人。故选B。 33.A 34.D 35.C 36.C

【导语】本文是一篇记叙文。文章介绍了作者通过小时候跟着爸爸钓鱼学到的以鱼的角度思考问题来钓鱼的方法,运用到现在的销售工作中,站在顾客的角度去思考的故事。 33.细节理解题。根据第一段“But the only thing that wasn’t very fun about it was that he could catch many fish while I couldn’t catch anything.”可知,作者的父亲可以钓到很多鱼,而作者却什么也钓不到,这件事情使作者很生气。故选A。

34.推理判断题。根据第二段“As I got a little older, I began to understand what my dad really meant. So, I read some books on fish. And I even joined the local fishing club and started

attending the monthly meetings.”可知,爸爸的真正意思应该是从各方面来了解钓鱼。故选D。 35.推理判断题。根据第二段“That is why fish prefer shallow water to deep water because the former is warmer. Besides, water is usually warmer in direct sunlight than in the shade. Yet, fish don’t have any eyelids and the sun hurts their eyes”可知,鱼喜欢浅水而不是深水而且鱼没有眼 皮,阳光会伤害它们的眼睛,结合选项,只有C选项“在水边树下的浅水里”符合。故选C。36.推理判断题。根据第三段“I gradually learned what we all need is to think more like customers”可知,作者在销售工作中站在顾客的角度来思考问题,结合上文钓鱼时爸爸让他站在鱼的角度思考问题,可推出这个思路是爸爸给的启发。故选C。 37.A 38.D 39.B 40.B

【导语】本文主要介绍了一种新型菜园:连腿脚不方便的人都能在这菜园种菜。

37.词句猜测题。根据文章第二段中的“They all love growing vegetables but not everyone could do that when they just had conventional vegetable garden”“他们都喜欢种菜,但当他们只有一个……菜园时,并不是每个人都能做到”并结合所给选项可推知,conventional是“传统的”意思,故选A。

38.推理判断题。根据文章第二段中的“They all love growing vegetables but not everyone could do that when they just had conventional vegetable garden”和“The bed can be raised and lowered so everyone, including people in wheelchairs, can enjoy working in the garden”可推知,新菜园最明显的特点是它很容易被提供给(所有人),故选D。

39.细节理解题。根据文章第三段中的“The garden is a joy to everyone and provides the vegetables for a lot of cheap and nutritious meals”可知,残疾人喜欢这个新花园是因为它给他们带来了很多乐趣,故选B。

40.推理判断题。根据文章第一段中的“Imagine a vegetable garden……small backyard and that won’t take up too much space”和第三段中的“The garden is a joy to everyone and provides the

vegetables for a lot of cheap and nutritious meals”可推知,与大自然亲密接触是一种快乐,故选B。

2020年广东省广州市番禺区中考一模英语试题

26.A 27.B 28.D 29.C 30.B

【分析】本文是一篇记叙文。主要讲述了卡尔在77岁时开始学班卓琴,通过自己不断地努力,学得非常好。这说明世上无难事,只怕有心人。

26.细节理解题。根据第二段I passed him the teaching schedule, the available time and the information that he would need.我把教学时间表、可利用的时间和他需要的信息递给了他可知,作者给了卡尔一些帮助。故选A。

27.细节理解题。根据第三段可知,他早上,中午,晚上都只要有时间就练习演奏班卓琴,即:花了大量的时间来练琴,说明他非常刻苦可知,卡尔是通过努力练习学会弹班卓琴的。故选B。

28.词义猜测题。根据作者得知carl生病住院了,后面提到卡尔的妻子来感谢作者让他丈夫高兴地度过了他最后的六个月时间以及We both felt sad for losing a surprisingly clever banjo student.我们两个都为失去一个出奇聪明的班卓琴学生感到伤心可猜测出,报纸上发讣告宣布卡尔死亡。故选D。

29.细节理解题。根据文章内容可知,下列事件发生的顺序是:1.To my surprise and joy, the old man, Carl, began banjo lessons three days later with my most patient teacher,卡尔和他的班卓琴老师开始上班卓琴课;2. With nothing to do at home but practice, Carl made surprising progress.卡尔取得了令人惊奇的进步;3. “Carl's in hospital,” the voice recorded.卡尔生病住院;4. Two months later, I shared the newspaper obituary with the banjo teacher.作者和班卓琴老师分享了报纸上的讣告;5. Several months later, a woman came into the store carrying a plant. “This is for

Carl's banjo teacher, she said. “I’m his wife, Mary.”玛丽把一株植物送给卡尔的班卓琴老师。故选C。

30.推理判断题。根据最后一段Carl had waited 67years to realize a dream卡尔等了67年才实现一个梦想可知,卡尔想学班卓琴是为了让他的梦想成真。故选B。 31.B 32.A 33.C 34.A 35.C

【分析】文章主要讲述了茶的历史。中国是最早的有茶记录的国家,讲述了茶在汉朝和唐朝的发展,以及茶的性质和喝茶的方式都与我们现在有了很到大的不同。

31.细节理解题。根据第一段“A servant began boiling water for him to drink, and a dead leaf

from the wild tea bush fell into the water.”讲述皇帝和他的随从在休息时,随从给他烧水喝,一个茶叶掉进了水里,皇帝喝了以后感觉很提神,从此茶诞生了;可知茶是无意中被发现的;故选B。

32.细节理解题。根据“a dead leaf from the wild tea bush fell into the water一个野茶树的枯树叶掉进水里”可知,水变成了棕色;故选A。

33.推理判断题。根据“The Han Dynasty (206 B.C.—220 A.D.) used tea as medicine汉代把茶作为一种药”可知,在汉代茶用来治疗疾病的;故选C。

34.细节理解题。根据“According to Cha Jing writing...The book describes how tea plants were grown”可知,根据《茶经》写的……这本书描述了怎么种植茶树;故选A。

35.最佳标题。根据文章主要讲述了茶的历史。介绍了公元前2737年,最早发现了茶;讲述了茶在汉代和唐朝的发展史,可知本文主要讲述了茶的早期历史;故选C。 36.A 37.D 38.A 39.D 40.C

【分析】本文主要叙述出生在伊朗的英国人加法尔。他从小就是李小龙的忠实粉丝,对中国充满兴趣,学习京剧的过程。今天的加法尔不仅北京话讲得好,而且还因京剧而出名。他曾因表演孙悟空获得国际最高奖项。为了帮助更多的人欣赏京剧,加法尔经常在美国、英国和 其他国家的学校教授传统的艺术形式。当他发现这门语言很难理解时,他开始翻译京剧歌词。36.细节理解题。根据文中“In 1993, he happened to watch Beijing Opera performed in London…So after one year, he arrived in China alone and became a student of Beijing Opera at a Beijing school.”可知,他1994年开始学习京剧,故选A。

37.细节理解题。根据文中“Four years later, he began to learn to perform the Monkey King,…He said he arrived at the workroom an hour earlier than other performers and also bought books and CDs to better understand the character.”可知,他买《西游记》的书和光盘是为了更好的了解孙悟空这个人物,故选D。

38.推理判断题。根据文中“Ghaffar today is not only good at speaking Beijing dialect ( 方言) but has also built a fame for Beijing Opera. He once got a top international prize for performing the Monkey King.”以及“Ghaffar took a group of actors to perform 66 times in a month and a half in the United States. He also took a 48-member team to perform in Malaysia. In the past 10 years, he has performed in more than 400 shows.”可以推断出,他在京剧方面是成功的,故选A。 39.细节理解题。根据文中“At the age of 32, he had to learn with teenage students every day, starting from the most basic training of the legs and waist.”可知,他学习京剧是从最基础的训练开始,故选D。

40.推理判断题。本文主要介绍加法尔爱上了京剧表演。开始学习京剧的过程并因京剧而出名。由此推知文章来自于报纸上的中国文化的一部分,故选C。 41.A 42.C 43.B 44.D 45.B

【分析】这篇短文介绍了两个人针对Alex Rider不知道在课间休息时该做什么提供了建议.。41.细节理解。根据文中“What should I do? Alex Rider, 13”可知,Alex Rider在征求建议。故选A。

42.细节理解。根据文中“Now, I'm not suggesting you play marbles, only that you consider what you feel like doing and can make you happy. ” 现在,我并不是建议你玩弹珠游戏,只是建议 你考虑一下你想做什么,并且能让你快乐。可知,Philip的建议是做你喜欢的事情。故选C。43.细节理解。根据左边方框“I was never really into playing kickball. So, like you, I spent many days at recess standing alone. ” 我从来没有真正喜欢踢球,所以,像你一样,我在课间休息的时候独自站着。及右边方框“When I was 13, half my friends threw themselves into kickball at recess which was too vigorous ( 剧烈的) for me right after lunch. So, like you, I stood around a lot.” 当我13岁的时候,我有一半的朋友在课间休息时把自己投入到踢球中,这对我来说太激烈了。所以,像你一样,我经常站在那里。可知,Johnny 和Philip都提到了自己学校的踢球游戏,是为了说明他们有相似的经历。故选B。

44.推理判断。根据右边方框“Do you believe in time travel, Alex? Because you just dragged me 40 years into the past.”可知,时间倒回到40年之前。可以推断Philip是成年人。故选D。 45.I don't know what to do because all my friends 推理判断。根据文中“Q: At recess (课间休息),are playing games I don't like or don't want to play. So I end up standing by myself at recess doing nothing. What should I do? ”可知,是提出关于自己的问题;及文中两个方框中的回答,“A: In fact, recess was my least favorite part of the school day for Grades 1 to 5. I was never really into playing kickball So…”及“A: Do you believe in time travel, Alex? Because you just dragged me 40 years into the past….”可知,这里是关于青少年的问题及给他提出的建议。所以这属于青少年问题。故选B。

因篇幅问题不能全部显示,请点此查看更多更全内容

Copyright © 2019- cepb.cn 版权所有 湘ICP备2022005869号-7

违法及侵权请联系:TEL:199 18 7713 E-MAIL:2724546146@qq.com

本站由北京市万商天勤律师事务所王兴未律师提供法律服务